Снимки МВРЛекарства за милиони левове са иззети при акция на МВР срещу паралелния

...
Снимки МВРЛекарства за милиони левове са иззети при акция на МВР срещу паралелния
Коментари Харесай

Акция на МВР: Иззеха лекарства за милиони

Снимки МВР

Лекарства за милиони левове са иззети при акция на Министерство на вътрешните работи против " паралелния експорт " на лекарства.   " Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти, както и медикаменти за онкоболни и за деца ", изясни на изключителна конференция ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев, заяви Нова тв.

Разследването е срещу данъчните престъпления и прането на пари. Акцията на Министерство на вътрешните работи е извършена на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив.

 „ Производството, което следим, е формирано през септември 2-17 година. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди този момент. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, извършени десетки разпити на очевидци.  Бяха конфискувани медикаменти на стойност милиони левове. Предстои в околните дни да се посочи веригата от обвинени. Очертава се тя да е много дълга. Имаме упоритост да стигнем до оптимален брой лица “, разяснява Гешев.



" Предстои Изпълнителната организация по медикаменти да сформира актове за може би над 500 000 лв. ", посочи той. " В резултат на осъществената незаконна активност, се усеща дефицит на българския пазар на тези медикаменти. Част от медикаментите са предмет на " успореден експорт " в страни от Европейски Съюз, част от тях са предмет на незаконен импорт и по-късно на - успореден експорт към страни от Европейски Съюз ", сподели още Гешев. 

„ Става дума за проведена незаконна група, която прави стопански закононарушения, свързани с по този начин наречения „ успореден експорт на медикаменти ”, заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. 

„ Вчера в ГДБОП бяха доведени над 20 лица. Смятаме, че проведената незаконна група по тази скица се състои от 7 лица и евентуално доказателствата, които сме дали, ще бъдат задоволителни на прокуратурата. Тези 7 лица бяха арестувани за 24 часа ”, заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. В той изясни, че в границите на интервенцията са употребявани „ много СРС-та ”. 

„ Няма по какъв начин медикаментите да се окажат на черния пазар без присъединяване на аптеки и на лекари. Използва се системата – медикаменти, които са заплатени от НЗОК и се намират в здравните заведения, се изкарват от приложимост и се изнасят в чужбина ”, разяснява Спиридонов. „ Имаме информация, че с цел да бъдат изкарвани тези медикаменти от болничните заведения и аптеките, са употребявани избрани неистинен документи ”, изясни Гешев. 

„ Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милион лв. ”, разяснява здравният министър Кирил Ананиев. По думите му, откакто са били изнасяни в чужбина, някои медикаменти са продавани на 4 пъти по-високи цени. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР